Advies

Dit moet je weten over het stopzetten van de woninghuurovereenkomst
Dit moet je weten over het stopzetten van de woninghuurovereenkomst
Terug naar overzicht

Dit moet je weten over het stopzetten van de woninghuurovereenkomst

Het is een verkeerde opvatting dat een woninghuurovereenkomst automatisch afloopt als de periode van de huurovereenkomst verstreken is. Een woninghuurovereenkomst stop namelijk nooit automatisch. Enkel als een van de partijen dit tijdig kenbaar maakt aan de andere contractpartij komt er een einde aan de huur. Indien niemand de huurovereenkomst opzegt, wordt de huurperiode automatische verlengd. Het kan dus niet anders dan dat iedere verhuurder of huurder ooit eens in aanraking komt met een huuropzeg.

Een huurovereenkomst opzeggen als huurder

Een woninghuurovereenkomst kan een huurder op ieder moment opzeggen. Hij moet wel een opzeggingstermijn van drie maanden respecteren. Deze termijn neemt een aanvang op de eerste dag van de maand volgend op de aangetekende melding van de opzegging aan de verhuurder.

Indien je bij een huurovereenkomst van 9 jaar (standaardhuur 3-6-9) als huurder de overeenkomst beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, zal je een wederverhuringsvergoeding moeten betalen aan de verhuurder. Deze bedraagt drie, twee of één maand, naar gelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, tweede of derde lopende jaar. Bij huurovereenkomsten van korte duur, worden deze termijnen verminderd tot anderhalve, één of een halve maand voor dezelfde respectievelijke termijnen.

Een huurovereenkomst opzeggen als verhuurder

Net als de huurder heeft ook de verhuurder het recht om de huurovereenkomst op te zeggen. Niettemin is de verhuurder gebonden aan veel strengere regels. In elk geval kan hij de huurovereenkomst niet eender wanneer en om eender welke reden beëindigen. Hij kan de huurovereenkomst alleen maar opzeggen in de volgende situaties en moet aan de huurder steeds een opzegperiode van 6 maanden toestaan.

  • Opzegging voor eigen gebruik of door familieleden
  • Opzegging voor het uitvoeren van grondige renovatiewerken of afbraak
  • Opzegging na 9 jaar tegen het einde van de huurovereenkomst
  • Opzegging zonder reden, na de eerste of tweede driejarige periode, mits betaling van een schadevergoeding van negen of zes maanden huur.

Hoe gaat het als de huurder of verhuurder overlijdt?

  • Bij het overlijden van de verhuurder neemt de huurovereenkomst niet automatisch een einde. Alle rechten en plichten van het huurcontract worden overgedragen op zijn erfgenamen.
  • Bij het overlijden van de enige huurder wordt de huurovereenkomst van rechtswege ontbonden op het einde van de tweede maand na het overlijden, tenzij de erfgenamen van de huurder binnen die termijn de verhuurder schriftelijk hebben geïnformeerd de huurovereenkomst te zullen voortzetten. Bij ontbinding van rechtswege, heeft de verhuurder recht op een schadevergoeding gelijk aan één maand huur. Indien het gehuurde pand twee maanden na het overlijden niet werd ontruimd, dan kan de verhuurder vorderen dat de rechter een curator aanstelt om de inboedel op te ruimen en te verkopen.
Heb je informatie nodig over het beëindigen van een huurovereenkomst?

Als makelaar weten wij alles over het stopzetten van huurovereenkomsten. Samen met jou zoeken wij de beste oplossing voor alle partijen. Wij helpen je graag verder.