Verhuren

Je woning verhuren?
Wil je je woning verhuren? Lissens is jouw partner voor een vlotte, zorgeloze verhuur. Zowel in de zoektocht naar een huurder als tijdens de huurperiode zelf.
Je woning verhuren?

Je eigendom verhuren

Wil je een huis of appartement verhuren? Dan weet je ongetwijfeld dat daar heel wat bij komt kijken. Een goede huurder vinden is één ding. De vele administratie en juridische verplichtingen, die komen er nog eens bovenop. En ook als je appartement uiteindelijk verhuurd is, heb je als verhuurder allerhande verplichtingen.

Gelukkig heb je met Lissens een vertrouwde partner aan je zij die al dit werk kan verlichten, of zelfs helemaal van je schouders af kan nemen. Met meer dan 50 jaar ervaring in het vak helpen we je bij het vinden van een goede huurder. We nemen de vele administratieve en juridische verplichtingen op ons en zorgen voor een vlot, zorgeloos verhuur van uw eigendom.

Wil jij vlot je eigendom verhuren?

Vertrouw op de gekende, persoonlijke service van Lissens voor de verhuur van jouw eigendom. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. We beantwoorden met plezier al je vragen.

Zorgeloos verhuren in jouw regio

Al meer dan 50 jaar verkopen en verhuren we panden in regio Hageland. Dankzij deze uitgebreide ervaring weten we als geen ander waar verhuurders van wakker liggen en waar ze ondersteuning kunnen gebruiken. Dit vertaalt zich vandaag in een erg uitgebreide dienstverlening. Een dienstverlening die de verhuur van jouw eigendom zorgeloos en aangenaam moet maken. We nemen allerhande taken en administratieve en juridische verplichtingen van je schouders af en vormen een adviesorgaan en klankbord voor al je vragen, opmerkingen en bedenkingen. Ook tijdens de verhuurperiode kun je op ons rekenen. Indien gewenst vormen we het contactpunt voor de huurder en communiceren we naar jou door waar nodig.

Met onze gekende aanpak

Als familiebedrijf is onze grootste troef misschien wel onze aanpak. Wij verhuren niet om te verhuren. Onze missie is om jou bij te staan, te adviseren en actief te helpen bij het verhuren van je pand. Het verhuren van een woning kan stressvol zijn. Lissens maakt het helder, gestructureerd en simpel voor jou en de huurder.

Met onze familiale aanpak staan we dicht bij de verhuurder. We luisteren uitgebreid naar jouw wensen en vinden een huuroplossing die daarin past. Dit in combinatie met onze uitgebreide ervaring zorgt voor de ideale mix bij de verhuur van jouw woning.

Verhuren
Verhuren

Een greep uit onze diensten voor verhuurders:

  • Advies en informatie: we beantwoorden al je vragen en geven uitgebreid deskundig advies.
  • Uniek marketingplan: we zetten jouw pand sterk in de verhuurmarkt. Gedetailleerd met een aantrekkelijke, realistische fotoreportage.
  • Een huurder vinden: we verzorgen bezichtigingen met pandkennis en en vormen een contactpunt voor potentiële huurders
  • Administratie: we behandelen in samenspraak met de verhuurder alle administratieve, financiële, technische en juridische aspecten van de verhuur.
  • Contact met huurder: tijdens de verhuurperiode vormen we indien gewenst het contactpunt tussen de huurder en verhuurder.

Bespreek de verhuur van je woning met onze experts

Wil je een woning verhuren? Contacteer ons dan zeker voor een vrijblijvende kennismaking. We luisteren uitgebreid naar jouw wensen en plannen en zoeken samen naar de beste verhuuroplossing. Geniet van de mooie dingen als verhuurder. Zonder gedoe, zonder administratieve kopzorgen.

De vlotte verhuur van jouw pand start hier

Klik op de knop hieronder, neem contact op en kom vrijblijvend kennismaken. We bespreken jouw project en beantwoorden al je vragen.

Veelgestelde vragen

Hoe een huurovereenkomst opzeggen als huurder?

Bij een woninghuurovereenkomst heeft de huurder op ieder moment de mogelijkheid om de huurovereenkomst op te zeggen, met in achtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden. Deze termijn neemt een aanvang de eerste dag van de maand volgend op de aangetekende zending.

Indien je bij een huurovereenkomst van 9 jaar (standaardhuur 3-6-9) als huurder de overeenkomst beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, zal je een wederverhuringsvergoeding moeten betalen aan de verhuurder van drie, twee of één maand, naar gelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, tweede of derde lopende jaar. Bij huurovereenkomsten van korte duur, worden deze termijnen teruggedrongen naar anderhalve, één of een halve maand voor dezelfde respectievelijke termijnen.

Wens je als huurder je huurcontract op te zeggen? Maak dan gratis gebruik van dit handige formulier.

Hoe een huurovereenkomst opzeggen als verhuurder?

Net als de huurder heeft ook de verhuurder het recht om de huurovereenkomst op te zeggen. Al wordt die geconfronteerd met een veel strenger kader. Allereerst kan hij de huurovereenkomst niet eender wanneer en om eender welke reden beëindigen, dit kan enkel mits inachtname van een opzeg van 6 maanden en in volgende situaties:

  • Opzegging voor eigen gebruik of door familieleden
  • Opzegging voor het uitvoeren van grondige renovatiewerken of afbraak
  • Opzegging na 9 jaar tegen het einde van de huurovereenkomst
  • Opzegging zonder reden, na de eerste of tweede driejarige periode, mits betaling van een schadevergoeding van negen of zes maand huur.

Wens je als verhuurder je huurcontract op te zeggen? Onze experten staan u op maat met raad en daad bij.

Wat bij het overlijden van mijn huurder?

Bij het overlijden van de enige huurder wordt de huurovereenkomst van rechtswege ontbonden op het einde van de tweede maand na het overlijden, tenzij de erfgenamen van de huurder binnen die termijn de verhuurder schriftelijk hebben geïnformeerd de huurovereenkomst te zullen voortzetten. Bij ontbinding van rechtswege, is er aan de verhuurder een schadevergoeding verschuldigd van één maand huur. Indien het goed niet na twee maanden na overlijden werd ontruimd, kan de verhuurder vorderen dat de rechter een curator aanstelt die de inboedel zal leegmaken en verkopen.

Wat bij het overlijden van mijn verhuurder?

Bij het overlijden van de verhuurder neemt de huurovereenkomst niet automatisch een einde. Alle rechten en plichten van het huurcontract worden overgedragen op zijn erfgenamen.

Wat is een huurwaarborg?

Een huurwaarborg heeft als doel de verhuurder een zekerheid te bieden dat de huurder zijn financiële of onderhoudsverplichtingen uit de huurovereenkomst zal nakomen. Een waarborg is geen wettelijke verplichting, maar wordt wel zeer sterk aangeraden. Het bedrag van de huurwaarborg is vrij te kiezen, met een maximum van het equivalent van drie maanden huur bij woninghuur.

Een waarborg kan vier verschillende vormen aannemen, die bij wet zijn vastgelegd. Een huurwaarborg cash betalen is verboden.

  1. Een geïndividualiseerde rekening op naam van de huurder.
  2. Een zakelijke zekerheidsinstelling op naam van de huurder, bijvoorbeeld bij Korfine.
  3. Een waarborg door het OCMW;
  4. Een persoonlijke borgstelling van een derde natuurlijk persoon of rechtspersoon.

Je kan de waarborg een beetje vergelijken met een spaarrekening waar je gedurende de looptijd van de huurovereenkomst niet aan kan. De waarborg zal na afloop van de huur steeds worden vrijgegeven na voorlegging van een akkoord tussen huurder en verhuurder, onder aftrek van eventueel nog verschuldigde bedragen. Bij gebreke aan onderling akkoord, kan deze ook worden vrijgegeven op basis van een uitvoerbare beslissing van de vrederechter.

Bij het verlaten van de huurwoning krijgt de huurder normaliter de huurwaarborg met intresten terug, behalve indien er huurschade wordt vastgesteld tijdens de plaatsbeschrijving (link naar de plaatsbeschrijving zetten!). Indien er schade wordt vastgesteld zal deze schade worden afgehouden van de huurwaarborg.

Bij Lissens ontzorgen we je in dit proces en zorgen wij voor de opening van een geblokkeerde rekening op naam van de huurder. Bij het verlaten van de huurwoning doen wij ook het nodige voor de vrijgave van deze waarborg.

Nog vragen bij de huurwaarborg? Contacteer onze huurexperts!

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerd, tegensprekelijk verslag waarin de staat van het goed wordt beschreven aan de hand van allerlei foto’s en omschrijvingen. Het is een essentieel document bij de huur van de woning, waarbij de wet verplicht om telkens bij het begin en einde van een huurcontract op te maken. De plaatsbeschrijving bij intrede dient verplicht ter registratie worden aangeboden.

Het doel van de plaatsbeschrijving is om duidelijkheid te creëren voor zowel de huurder als de verhuurder, beide partijen hebben hier dus belang bij. Goede afspraken en een duidelijk beeld op de staat van het goed maken goede vrienden. Het biedt bescherming voor zowel huurder als verhuurder en zorgt voor een objectieve vergelijking op het einde van de verhuur.

Een plaatsbeschrijving kan worden opgemaakt door een vastgoedmakelaar, door partijen onderling of door een extern onafhankelijk expert. De kost voor opmaak van de plaatsbeschrijving wordt zowel door de huurder als door de verhuurder voor een gelijke helft gedragen. Bij Lissens geven we steeds de voorkeur om te werken met een externe onafhankelijke expert. Deze expert kan immers geen enkele vorm van partijdigheid aannemen en zal altijd volledig objectieve vaststellingen doen. Daarnaast is dit de dagdagelijkse job van een expert plaatsbeschrijvingen: zij kennen hun job als geen ander en levert het meest volledige verslag. Zo vermijden we discussie achteraf.

Wat moet je als verhuurder of huurder verzekeren?

Je bent eigenaar

Als eigenaar van een woning ben je in principe niet wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Een uitzondering hierop is de regel die je als eigenaar van een huurwoning verplicht, om een verzekering af te sluiten tegen mogelijke lichamelijke schade en letsels aan de bewoners van het pand als gevolg van brand. Dergelijk risico kan in de brandverzekering worden opgenomen, maar kan ook deel uitmaken van je familiale verzekeringspolis.

Je bent huurder

Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor:

  • De verzekering van je inboedel. Deze verzekering omvat onder meer je meubels, decoratie en door de huurder bekostigde verfraaiingswerken (nieuw behangpapier, een laminaatvloer…).
  • Je huurdersaansprakelijkheid voor het gebouw.

Bij een schadegeval, waarvoor de huurder wordt geacht verantwoordelijk te zijn, zal de brandverzekeraar van de eigenaar zich tot de huurder richten. Weet dat de wetgever ervan uitgaat dat de huurder aansprakelijk is voor de schade, tenzij hij/zij het tegendeel kan bewijzen. Als je ook het zogenaamde verhaal van derden' laat meeverzekeren, dan zal je verzekeraar ook tussenkomen in de vergoeding van de schade geleden door buren. Een voorbeeld daarvan is dat je badkamer onder water loopt, omdat je bent vergeten de kraan dicht te draaien en er hierdoor ook schade is bij de onderbuur.

Let op met "Afstand van verhaal". Vaak heeft de eigenaar in zijn brandverzekeringspolis een "afstand van verhaal" laten opnemen. We raden aan om toch een eigen brand- en schadeverzekering af te sluiten. Schade aan de inboedel van de huurder of schade door de huurder veroorzaakt aan derden vallen immers nooit onder "afstand van verhaal'.